Türkiye Avrupa’nın zirvesinde: Dünyada da söz sahibi olmaya devam edeceğiz

Türkiye’nin su eserleri yetiştiriciliğinde AB ülkelerine kıyasla birinci sırada yer aldığına dikkati çeken Kirişci, “2022 yılında 500 bin tonun üzerinde yetiştiricilik üretimi gerçekleştirirken, 103 farklı ülkeye su eserleri ihracatı yaptık. Dalımızı desteklemeye, dünyada da kelam sahibi olmaya devam edeceğiz.” değerlendirmesini yaptı.

Su eserleri yetiştiriciliğinde 2023 gayesi 600 bin ton üretim

Konuya ait Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya nazaran de artan dünya ve ülke nüfusu besine olan talebi çoğaltıyor.

Bilim insanları, gelecek 30 yıl içinde hayvansal proteine muhtaçlığın, bugüne kıyasla en az iki katı artacağını öngörüyor. Bu gereksinimin, su eserlerine talepte de büyük artış meydana getireceği gerçeğinden hareketle ülkelerin büyük kısmı, mevcut su kaynakları potansiyelinden en fazla seviyede yararlanmak gayesiyle yetiştiricilik yatırımlarını desteklemeye yöneldi.

Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü (FAO) bilgileri dikkate alındığında 2021’de dünyadaki su eserleri üretimi 182 milyon ton iken bunun 91,2 milyon tonu avcılıktan, 90,8 milyon tonu ise yetiştiricilikten elde edildi. Türkiye’de 2021 yılı su eserleri üretimi, 799 bin 844 ton olarak gerçekleşti. Bunun da 328 bin 158 tonu avcılıktan (yüzde 41,1) , 471 bin 686 tonu ise yetiştiricilikten (yüzde 58,9) elde edildi. 2022’de su eserleri yetiştiriciliği bölümünde 500 bin tonun üzerinde üretim gerçekleşmesi beklenirken, 2023 yılı amacı ise 600 bin ton olarak belirlendi.

Ülkede 2 bin 382 yetiştiricilik işletmesi bulunuyor. Bu işletmelerin 1829’u iç sularda, 553’ü denizlerde üretim yapıyor. Son yıllarda bilhassa Karadeniz’de yaşanan gelişmeler ve yeni faaliyete alınacak tesislerle, Marmara Denizi’ndeki çift kabuklu yetiştiriciliği ek edildiğinde, kapasitenin daha da artması bekleniyor.

Ülkede yetiştiricilik yapılan esas cinsler, alabalık, levrek, çipura ve Türk somonu. Sarıağız da denilen granyözün yanı sıra kalkan, fangri, mercan, sinagrit, yayın balığı, yılan balığı yetiştiriciliği için de çalışmalar sürdürülüyor.

Avrupa Birliği ülkeleri ile kıyaslandığında, Türkiye, su eserleri yetiştiriciliğinde son 4 yıl içinde 1. sıraya yerleşti ve dünyada da üst sıralara gerçek yükselmeye devam ediyor.

Su eserleri ihracatı

Su eserleri üretimindeki artışa paralel olarak, ihracatta da artış yaşandı. 2016’da 145 bin ton olan ihracat, 2021’de 239 bin tona, 2022’de ise 252 bin tona ulaştı. Kıymet olarak ise 2021’de 1,37 milyar dolar olan su eserleri ihracatı, 2022’de 1,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2022’de 103 farklı ülkeye su eserleri ihracatı yapıldı.

Türkiye’de su eserleri yetiştiricilik ve sürece bölümünde kullanılan ileri teknoloji ve eserlerinin sahip olduğu yüksek standartlar sebebiyle birçok firma, ulusal ve milletlerarası nitelikte kalite idare sistemleri tarafından verilen sertifikasyon dokümanlarına sahip bulunuyor.

Diğer yandan, ülkede su eserleri yetiştiriciliği işletmelerinde yetiştirilen balıklar dünyanın en kaliteli balıkları seçilerek değişik yıllarda ITQI Kalite Mükafatı aldı.

Su eserleri desteklemeleri

Sağlıklı beslenme açısından değerli bir protein kaynağı olan, başta balık olmak üzere, tüm su eserleri üretiminde tıp çeşitliliğinin ve üretim ölçüsünün artırılması Bakanlığın öncelikleri ortasında yer alıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı sağlıklı bir jenerasyon için en sağlıklı eserlerden olan, avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen su eserlerini halkın daha bol tüketebilmesini hedefleniyor. Bu kapsamda, Balıkçılık ve Su Eserleri Genel Müdürlüğünce, bölümün mevcut durumu da dikkate alınarak ve her yıl yeni düzenlemeler yapılarak su eserleri desteklemeleri uygulanıyor.

Desteklemeler kapsamında 2003’ten bugüne kadar kesime toplam 1,64 milyar lira ödeme yapıldı. 2022 yılı su eserleri yetiştiriciliği kapsamında ise yetiştiricilik faaliyetinde bulunan üreticilere 119,34 milyon lira destekleme ödemesi gerçekleştirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir