Sıcak havalarda nasıl beslenmeli?

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları sıhhat sıkıntılarını da beraberinde getirebiliyor. Yaz aylarında sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak beden ısısının arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma ahenk sağlamaya çalıştığını söyleyen Hekimzade Dr. Muammer Yıldız, “Sıcak havalar ile beraberinde gelen kalp debisinde düşme, doku ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış nedeniyle yaz aylarında bilhassa yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözleniyor. Yaz aylarında bilhassa bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artıyor. Metabolizmadaki ahengi yakalamanın en pratik yollarından birisi, etraf şartlarını dikkate alarak beslenme nizamını sağlam bir temele oturtmaktır” dedi.

Sıcak havalarla birlikte besin zehirlenmelerinin de arttığına dikkat çeken Dr. Muammer Yıldız, “Sıcak havada yanlış ya da ihmalle oluşan uygulamalar sonucunda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmeler sık görülebilmektedir. Hatta içme sularında dahi riskli durumlar oluşabilir. Artan hava sıcaklıkları ile birlikte bedende su muhtaçlığı artar, besin zehirlenmesine neden olan mikroorganizmalar ise sulu ve sıcak ortamda süratle gelişebilirler. Bu nedenle, kusma ve ishal hadiseleri ile beliren besin zehirlenmeleri görülmektedir. Suyun kaynağından bağımsız olarak su tüketiminde güvenlik konusu dikkatle incelenmelidir.

Su pratik kullanımda damacanadan ya da arıtma sisteminden sağlanabilir. Bu noktada değerli olan, suyun tavsiye edilen müddetin üzerinde bekleme müddetinden geçmemesidir. Göz arkası edilebilecek küçük bir ayrıntı, takip eden vakitte insan sıhhatini tehdit edebilecek mikrobiyolojik açıdan riskli durumlara sebebiyet verebilir” tabirlerini kullandı.

AŞIRI SICAKLARDA BESLENMENİN KIYMETİ DAHA DA ARTIYOR

Beslenme alışkanlıklarında yapılabilecek değişiklikler konusunda da tekliflerde bulunan Dr. Muammer Yıldız, şunları söyledi: “Karpuz tüketimi tercih edilebilir. Yaz mevsiminde en çok tercih edilen meyvelerden olan karpuz, varlıklı besin içeriği ile hem mineral istikrarını koruyan hem de serinlik veren bir özellikte. Sebzelerden salatalık da posa içeriği, tokluk sağlaması ve serinlik vermesi nedeniyle salatalık tüketimi önerilebilir. Bunun dışında nane tüketimi de ferahlık hissi sağlayacaktır. Su, maden suyu, yoğurt ya da ayran üzere içecekler içerisine de ek edilerek de kullanılabilir. Hatta çilek üzere antioksidan içeriği de bol olan meyveler ile bu karışım daha da güçlü içerikli hale getirilebilir. Maden suyu tüketimi, ölçüsü fazlaya gitmemek üzere bedenden kaybolan minerallerin yerine koyulması için hoş bir seçenek olabilir. Su tüketme mecburiliği hissinin kişiyi güç durumda bırakmaması ismine, marul hoş bir alternatif olabilir. Zira marulun su içeriği epeyce fazla olup, ferahlık hissi vermesinin yanında bedenin vitamin, mineral ve lif muhtaçlığını da karşılamaktadır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir