Adana usulü şalgam suyunu evde kendiniz yapabilirsiniz…Hem daha sağlıklı hem ucuz…Püf noktalarıyla…

Şalgam turpu ve şalgam havucu, ülkemizde çabucak hemen her yerde yetişir. Üretimin en çok olduğu yerler ise Adana ve Osmaniye çevresidir. Konut imali şalgam suyunu endüstriyel şalgam sularına tercih edebilirsiniz. Meskende çarçabuk şalgam suyu yapılabilir. Tanımı son derece kolaydır.
Şalgam suyu, bileşiminde A, B ve C vitaminleri ile kalsiyum ve demir üzere mineralleri barındıran bir içecektir. Şalgam suyu, sindirimi kolaylaştırır. Bedendeki toksinleri atmak ve kolesterolden uzaklaşmak için de önerilir.

Malzemeler:

– 6 yahut 7 adet orta uzunluk şalgam turpu yahut siyah havuç (kırmızı havuç)

– 1 adet pancar (şalgamın rengini koyulaştırır)

– 5 diş sarımsak

– 1 orta uzunluk su bardağı bulgur

– 1 adet limon

– 4 yemek kaşığı kaya tuzu

– 1 çay kaşığı toz şeker

– 2 dilim orta uzunluk kabuklu ekşi mayalı ekmek

– 1 adet tülbent

– 5 litrelik cam kavanoz

Yapılışı:
1. Havuçlar ortadan ikiye, daha sonra da enine kesilerek dört kesime ayrılır.

2. Pancar, kabuğu soyularak doğranır.

3. Tülbent açılarak masaya serilir. İçerisine bulgur dökülür. Bulgurun üzerine de ekmek bir kaç modüle ayrılarak konur.

4. Tülbent kapatılarak top haline getirilir. Bir iple zirvesi bağlanır.

5. Top haline getirilen tülbent kavanozun tabanına konur.

6. Doğranmış havuç ve pancarlar kavanoza eklenir.

7. Limon soyularak dilimlenip konur.

8. Kaya tuzu eklenir.

9. Sarımsaklar irice doğranır ve eklenir.

10.1 çay kaşığı toz şeker ilave edilir.

11.Kavanoz, su düzeyi havuçların üzerinde kalacak biçimde su ile doldurulur.

12.Şalgam suyunun ağzı sıkıca kapatılarak serin ve güneş almayan bir ortamda 15-20 gün ortası bekletilir.
Süre bitiminde şalgamınız içmeye hazırdır.

Püf noktaları:

– Siyah havuçlar sirkeli suda 3 dakika bekletilir. Daha sonra güzelce yıkanır ve topraklarından güzelce arındırılır. Havuçların üzerinde kalan toprak kesimleri, şalgam suyunun toprak kokmasına neden olur. Bu nedenle uygun yıkanmaları kıymetlidir.
– Şalgam suyu yapılırken şalgam turpu kullanılır lakin siyah havuç da çabucak hemen tıpkı tadı verir.
– Şayet acılı şalgam isterseniz, kavanoza 3-4 adet kurutulmuş acı biber ekleyebilirsiniz. Biberleri iki kesime ayırarak ekleyin ki içindeki acıyı verebilsin.
– Bulgur çeşidi olarak, siyez bulguru tercih edilebilir.
– Hazır hale gelen şalgam suyunun kapağı 4 günde bir açılarak havası alınmalıdır. Şalgam suyu içerisindeki havuçlar, turşu olarak yenilebilir ve çok lezzetlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir