Sağlıklı Beslenmek İsteyenler İçin: Kan Yapımına Yardımcı Birbirinden Lezzetli ve Etkili 15 Besin

Kansızlık, günümüzde birçok insanın sorunu haline gelmiş durumdadır. Kansızlığın sebepleri ortasında çeşitli faktörler bulunsa da yetersiz ve sıhhatsiz beslenme bu bahiste değerli rol oynamaktadır. İşte karşınızda kan imaline yardımcı besinler ?

1. Keçiboynuzu pekmezi

Keçiboynuzu pekmezi, içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin tesiriyle en süratli kan yapan yiyeceklerin ortasındadır. Kahvaltı rutininize ekleyeceğiniz birkaç kaşık keçiboynuzu pekmezi hem bedeninizdeki kan oranını arttıracak hem de sıhhatinize katkıda bulunacaktır.

2. Kuzu ciğeri

Kuzu ciğeri, B12 vitamini ve demir bakımından zengindir. Bu sayede kuzu ciğeri, kan hücreleri oluşumunu takviyeler ve kansızlığa güzel gelir. Lakin ölçülü bir biçimde tüketilmesi gerekir.

3. Ispanak

Demir oranı bakımından varlıklı besinlerden biri olan ıspanak en çok kan yapan yiyecekler ortasındadır. Kalp ve damar rahatsızlıklarına yeterli gelirken içerisindeki vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

4. Balık

Fosfor ve demir kaynağı olan balık da, kan yapan besinler ortasındadır. Özellikle ton balığı ve somon, kansızlığı olan şahıslara önerilen balık tiplerindendir.

5. Siyah kuru üzüm

Siyah kuru üzüm kanı sulandırıcı tesire sahiptir. Hem güç deposudur hem de kalp ve beyin için çok faydalıdır.

6. Brokoli

Kan basıncının düzenlenmesini sağlayan brokoli, potasyum bakımından zengindir. Potasyum ise kan damarlarındaki gerginliği azaltarak kan akışını kolaylaştırır.

7. Yeşil mercimek

Yeşil mercimeğin içindeki demir, magnezyum ve çinko kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında kıymetli rol oynuyor. Buna bağlı olarak da yorgunluk üzere belirtileri azaltıyor.

8. Pancar

Karaciğeri temizleyen ve detoks tesiri olan pancar, kansızlık ve demir eksikliği sorunlarına yeterli gelir. Yemek ve salataların içerisine eklenerek tüketilebilir.

9. Kırmızı et

En değerli demir kaynağı olan kırmızı et günlük hayatta tüketilmesi gereken bir besindir. Birçok yararının yanında besinlerden alınan demirin sindirilmesinde büyük bir tesire sahiptir.

10. Badem

Badem içerisinde E vitamini bulundurması ile meşhurdur. Demir emilimini artırdığı için kan yapan yiyecekler ortasında yer alır. Günde ortalama 4-5 adet tüketilen badem kan hücrelerine takviye olurken cildinizi de güzelleştirecektir.

11. Barbunya

Baklagillerin en tanınan cinslerinden biri olan barbunya sayesinde kansızlığı güzelleştirmeniz çok kolaydır. Barbunya zeytinyağlı halde tüketildiğinde kan kıymetlerini korur ve kansızlığa karşı bedeninizi güçlendirir. Ayrıyeten kansızlığa bağlı gelişen birçok hastalığın tesirini de hafifletir.

12. Çilek

Yaz mevsiminin sevilen lezzetlerinden biri olan çilek, kansızlık hastalığını yaşayanların çokça tüketmesi önerilen bir meyvedir. Çilek yapısı incelendiğinde büyük bir oranda su içerdiği görülür. Kalorisi düşüktür. Kansızlık için çilek tüketecekler, öğünde kuru yemiş takviyesi sağlayarak kırmızı kan hücrelerinin artmasını hızlandırabilir. Çileğin vitamin pahası yüksek olduğu için kansızlığı düzgünleştirmeye yardım edebilir.

13. Tahin

Kahvaltılarda tüketilmesi sık sık vurgulanan tahin, besin bedeli yüksek yiyeceklerden biridir. Bu besinin bilhassa de kansızlığa âlâ geldiği not edilir. Tahin, kansızlık çeken bireylere güç ve direnç kazandırabilir. Tahin tüketimi sayesinde bağışıklık sistemi güçlenerek kırmızı kan hücrelerinin artması desteklenebilir.

14. Hurma

Hurma, besin bedeli yüksek kan kıymetini koruyan bir besindir. Hurmanın nizamlı tüketimi sayesinde kırmızı kan hücrelerinin sayısı korunur. Meskende ve işyerinde orta öğünlerinizde hurma tüketerek yıl uzunluğu daha âlâ hissetmenize yardım edebilirsiniz.

15. Portakal

C vitamini bedende demir emilimini çok daha süratli bir formda artıracağı için bol bol tüketilmesi gerekmektedir. Portakal da C vitamini deposu bir meyve olması sebebiyle hem demir oranını artıracak hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.

Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir