Tadına doyamayacaksınız! İşte evde ketçap tarifi

Özellikle miniklerimiz ketçap yemelere bayılıyor. Yalnızca onlar değil, yaşımız kaç olursa olsun patates kızartması görünce birçoğumuzun gözleri ketçap arıyor. Hamburger, döner, kumpir, makarna, sosisli sandviç… Daha birçok lezzet yanında ketçap istiyor. Günlük hayatta pek çok besinde farklı katkı hususları karşımıza çıkmaktadır. Bu katkı hususları bedende birikerek kimi yan tesirlere sebep olur. Uzun müddetli birikimde ise sıhhat açısından olumsuz sonuçlar doğurur.

Bu yüzden günlük olarak aldığımız katkı hususunu en aza indirmeliyiz .Son periyotlarda paketli besinlere karşı oluşan hassasiyetle birlikte de konutta yapılmaya başlandı birçok lezzet. Bunlardan biri de ketçap pek alışılmış. ”Ben meskende yapınca dışarıdakiler üzere olmuyor” diyenler, ketçabı yemelere doyamayanlar için bizim şahane bir teklifimiz var!. Bunun en hoş yolu besinleri kendimiz üretmemizdir. Bu hedefle ketçabı meskeninizde kendiniz yaparak hem maddi açıdan kara geçecek hem de sıhhat açısından daha inançlı besin tüketeceksiniz.

Vereceğimiz püf noktaları ve teklifleri not edin. Yiyenlerin lezzetine bayılacağı ketçaplar yapıyoruz. Artık hazır almak istemeyeceksiniz…

Şimdi konutunuzda organik ve doğal olarak ketçap imalinden bahsedeceğiz.2 kolay sistem vardır biri taze domatesten başkası de domates salçasından yapılan ketçaptır. Artık yapılışına göz atalım:

Taze Domates İle Ketçap Yapımı

Malzemeler:

2.5 kilo domates

Acılı yapmak isterseniz acı biber

Tatlı için tatlı kırmızı biber

2-3 diş sarımsak

3 adet orta uzunluk soğan

2 yemek kaşığı elma yahut üzüm sirkesi

3 çay kaşığı şeker

2 çay kaşığı tuz kaya tuzu tercih edilebilir

5 yemek kaşığı zeytinyağı

Karabiber,kekik,pul biber,biberiye üzere baharatlardan damar zevkinize nazaran katabilirsiniz

1.5 çay kaşığı zencefil toz şeklinde

Yapılışı:

Tüm gereçleri hazırladıktan sonra domates, biber, soğan ve sarımsağı doğrayıp bir tencereye koyuyoruz. Kısık ateşte biraz pişirilir. Sebzeler yumuşadıktan sonra baharatlar eklenir ve âlâ bir karışım oluncaya kadar yeniden kısık ateşte pişirilir. Baharatlar tam olarak karıştıktan sonra pak bir bez ile bu karışımı süzüyoruz. Süzüntü tekrar tencere konur ve tuz, şeker ve zeytin yağını üstüne ekliyoruz. Yeniden düzgünce karıştırdıktan sonra sirkeyi ek ediyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Natürel daima karıştırmamız gerekiyor ki altı yapışmasın. Kaynamaya başlayınca yani buhar çıkmaya başlayınca 1-2 daha bekleyin ve altını kapatın.5 dakika dinlendirdikten sonra cam kavanozlara koyarak dinlendirmeye bırakabilirsiniz. Soğuduktan sonra kullanıma hazırdır.

Genel olarak kullanacağınız kadar küçük kavanozlarda koruma etmenizi öneriyoruz. Zira kavanozu açınca hava gireceği için meseleler olabilir. Bu yüzden küçük kavanozlarda erken erken kullanacak biçimde doldurun. Ağzını kapattığınız kavanozları kaynar su için 1-2 dakika bekletirseniz mikrobiyal açıdan da inançlı hale gelecektir.

Burada domatesler şayet organik olursa ketçapta organik olmuş olacaktır. Bu yüzden mümkünse kendi ektiğiniz domatesleri kullanabilirsiniz.

2. yöntem

Salçadan Ketçap Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

1.5 su bardağı domates salçası

150 gram şeker ( Esmer şeker tercimizdir)

1 litre su

1. 1.5 çay bardağı elma yahut üzüm sirkesi

1.5 yemek kaşığı bal

2 çay kaşığı pul biber

2 diş sarımsak

Ufak bir modül soğan rendesi ( 1 soğanın 4 te biri)

Nasıl Yapılır?

Bu sistem domatesten yapılan ketçap nazaran biraz daha kolay ve pratiktir.1 litre suyu kaynatırız ve bal, salça ve sirkeyi bu suya katarız. Güzelce karıştırdıktan sonra sarımsak, soğan ve pul biberi ekleriz. Şeker, tuz ve baharatları ekledikten sonra kısık ateşte ortalama 1 saat kadar pişirilir.

Yapışmaması için tekrar daima karıştırıyoruz.1 saat müddet sonunda yeniden uygun kavanozlara ekleyerek ketçabımız hazır olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir